Millainen on hyvä livestriimi? 

1.3.2022

Livestriimi tai webcast on suora lähetys verkkoon. Alustana voi toimia mm. Youtube, Facebook tai vaikkapa oma nettisivu, jonne lähetysikkuna upotetaan. Mahdollisuuksia on paljon ja usein livestreamit ovatkin uniikkeja ja toisistaan aina jossain määrin teknisesti poikkeavia ratkaisuja.

Tässä kirjoituksessa keskityn enemmänkin yksisuuntaiseen suoraan lähetykseen kuin monitahoisiin webinaareihin tai hybriditapahtumiin, joissa myös striimaustekniikkaa käytetään.

Mitä kannattaa ottaa huomioon livestriimin suunnittelussa?

Striimauksen sisältö voi olla oikeastaan mitä tahansa. Esimerkiksi konsertti, tapahtuma tai vaikkapa talk shown muotoon suunniteltu henkilöstöinfo. 

Hyvä livestriimi on ensinnäkin teknisesti kunnossa. 

Tila

Fluxin inhouse-studio

Tila on osa tekniikkaa ja sen tulee soveltua esimerkiksi rauhallisuutensa ja akustiikkansa puolesta sopivaksi paikaksi suunnitellun sisällön tuotantoon. Yleisimmät vaihtoehdot ovat esimerkiksi yrityksen oma lounge, neukkari tai muu tila tai sitten tuotantoyhtiön tai tilaajan järjestämä studio.

Valaistus

Tilassa on hyvä valaistus, joka tarvittaessa (ja yleensä) pystytetään striimiä varten. Kevyetkin kuvausvalot voivat saada ihmeitä aikaan.

Ääni

Äänentoistoa varten esiintyjille tulee varata oikeanlaiset mikrofonit ja äänentasoja tarkkailee ammattilainen. 

Kamerat

Kameroita voi olla yksi tai useampia, jokaiselle kameralle on oma selkeä funktionsa, esimerkiksi laaja yleiskuva lähetyspaikasta ja sitten taas lähikuva esimerkiksi puheenvuoron pitäjästä. Kamerat tai osa niistä voi olla ns. “kylmiä kameroita”, jolloin aina ei tarvita aktiivista kameran operointia livestriimin aikana. Kuitenkin ammattilainen osaa rajata kuvat, kompositoida asiat ruutuun, valottaa sekä säätää asetukset optimaaliseen asentoon striimiä varten. Tarvittaessa kamerat ovat kuvaajan aktiivisessa operoinnissa koko striimin ajan.

Nettiyhteys

Ideaalitilanteessa lähetyspaikalla olisi nopea kaapelilla toimiva kiinteä verkkoyhteys. Yleensä esimerkiksi toimistoista ja studioista nämä löytyvätkin. Meillä on kuitenkin aina varalta mukana kulkeva 5G-mokkula, jonka avulla lähetämme striimin vaikka ulkosaaristosta.

Flux Live Säätytalolla

Esitysmateriaali

Jos puheenvuorossa käytetään esitysmateriaalia kuten Power Point -esitystä, nämäkin voidaan jakaa tietokoneelta suoraan lähetykseen katsojakokemuksen parantamiseksi.

Teleprompterin käyttö

Esimerkiksi uutistenlukijat ja muut suorien tv-lähetysten juontajat turvautuvat teleprompteriin. Prompterin käyttö on tietysti mahdollista myös livestriimeissä. Tämä vaatii etukäteen kirjoitetun käsikirjoituksen sisältöteksteineen. Prompteriin voidaan heijastaa myös mm Power Point -esitys, jolloin jutustelu voi olla hieman improvisoivampaa key note -tyyliin, eikä niinkään valmiin tekstin lukua.

Ammattijuontajien käyttäminen

Jos tilaajan joukoista ei löydy luontevasti juontajaa tai esiintyjää livestriimiin, on aina mahdollista käyttää ammattilaista tähän tehtävään. Teemme yhteistyötä esimerkiksi tunnettujen tv-kasvojen kanssa. 

Etäesiintyjät

Myös etänä voi esiintyä striimissä. Yhteys voidaan muodostaa muun muassa Teamsin, Zoomin tai Vmixin alustoilla, joissa myös esitysmateriaalin jakaminen katsojille onnistuu.

Katsojien aktivointi

Suorassa webcastissa katsojia voidaan aktivoida esimerkiksi chat- ja äänestysmahdollisuuksilla. Moderaattori voi esimerkiksi poimia katsojilta kysymyksiä suoraan lähetykseen tai järjestää katsojaäänestyksen jostakin aiheesta.

Etukäteen tuotetut insertit

Etukäteen tehdyillä videopätkillä eli insertellä suoraa webcastia voidaan maustaa ja monipuolistaa todella paljon. Hyvin tuotettu video, tervehdys, haastattelu, esittely tms antaa mukavan hengähdyksen paitsi esiintyjille myös katsojille, kun lähetys studiosta siirtyy hetkeksi jonnekin muualle. 

Virtuaalistudio

Esimerkiksi green screen -tekniikalla on mahdollista luoda virtuaalinen lähetysstudio, jossa esiintyjät voidaan upottaa periaatteessa minkälaiseen ympäristöön tahansa. Virtuaalistudiossa voi olla useampia kuvaruutuja, joihin voidaan laittaa monipuolisesti erilaisia materiaaleja. Virtuaalistudio voidaan luoda brändin mukaiseksi esimerkiksi graafisten elementtien ja värimaailman osalta.

Fluxin virtuaalistudio

Harjoitukset

Striimissä esiintymistä kannattaa harjoitella etukäteen. Esiintymisvalmennus kuuluu meidän palveluihimme.

Sisällöt kannattaa käsikirjoittaa ja laittaa jopa teleprompteriin, jolloin suoran lähetyksen paineet hellittävät heti huomattavasti. Kannattaa järjestää kenraaliharjoitus, jossa koko lähetys tai ainakin sen elementit käydään huolellisesti läpi.

Esiintyjien harjoittelun lisäksi myös tekninen testaus tulee suoritettua samalla ja mahdolliset sudenkuopat löydetään harjoituksissa, eikä suorassa lähetyksessä.

Jos kenraaliharjoitukset eivät ole mahdollisia vaikkapa kiireellisen aikataulun vuoksi, kannattaa esiintyjän kuitenkin käydä omaa osuuttaan huolellisesti läpi, jotta suora lähetys sujuu mahdollisimman mukavasti.

Näillä eväillä on mahdollista tuottaa viihdyttävä, osallistava ja laadukas livestriimi. 

Flux Live sosiaali- ja terveysministeriön neuvotteluhuoneessa

Flux Live

Meiltä saatte livestriimeihin suunnittelun, käsikirjoitukset, tuotannon ja halutessanne myös alustat. 

Lue lisää livestream-sivultamme.

Ota yhteyttä

Teemme tarjouksen ja projektin toteutusideat aina maksutta.

Minuun saa ottaa yhteyttä
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.